(DOWNLOAD) "Kuchnia kreolska" by Kazimierz Ronhard & Monika Betley # eBook PDF Kindle ePub Free
![Kuchnia kreolska](https://is5-ssl.mzstatic.com/image/thumb/Publication91/v4/44/70/8f/44708f5d-0d4c-9586-c75a-dbaf522cf86e/source/700x700bb.jpg)
eBook details
- Title: Kuchnia kreolska
- Author : Kazimierz Ronhard & Monika Betley
- Release Date : January 01, 2017
- Genre: Law,Books,Professional & Technical,Cookbooks, Food & Wine,
- Pages : * pages
- Size : 6474 KB
Description
Kuchnia kreolska odzwierciedla charakter obszaru, na którym się narodziła: Luizjany. Znalazły w niej odbicie wpływy francuskie, hiszpańskie, włoskie, meksykańskie i amerykańskie, a także bliska obecność Zatoki Meksykańskiej i wielkiej rzeki Missisipi. W rezultacie można ją uznać za kuchnię kosmopolityczną. Wśród tej barwnej mieszaniny nie brak jednak również zupełnie oryginalnych, kreolskich receptur, jak gumbo, dżambalaja czy burgoo, nie mówiąc o daniach nawiązujących swą nazwą do konkretnego miejsca (sierpik karoliński czyli pompano podawany na sposób nowoorleański) czy wręcz do jakiejś postaci historycznej, jak generał Lee czy madame Begue, sławna restauratorka z Nowego Orleanu.